Pescuit Satu Mare
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pescuit Satu Mare


 
AcasaCăutareUltimele imaginiÎnregistrareConectare

 

 PESCUITUL LA CRAP IN FRIG

In jos 
AutorMesaj
FIRU STIOP
Junior Member
Junior Member



Mesaje : 99
Data de inscriere : 31/05/2012

PESCUITUL LA CRAP IN FRIG Empty
MesajSubiect: PESCUITUL LA CRAP IN FRIG   PESCUITUL LA CRAP IN FRIG I_icon_minitimeJoi 15 Noi 2012 - 23:00

Sa merg….sa nu merg ?
Pentru ca bruma ,acest vestitor al iernii,sa abatut peste geografia atat de indragita de noi, a plaiurilor satmarene,cu muntii si mai ales cu apele pline de viata,ne-a cam asezat la ,,casa noastra” asa cum ii placea mamei mele sa –mi zica,cand bateam malurile de dimineata pana seara,cu un bat de alun si un ac cu gamalie,agatat de o ata ,neagra, furata de pe mosorul bunicii.Asezati in fotoliu ,cu cafelutele aburind in sambata ,cand alta data eram pe malul apei,ne intrebam,,oare n-ar merge crapul,cat de cat “?In aceasta idee voi incerca sa sintetizez ,cronologic ,cele necesare sustinerii unei partide de pescuit la crap, in ape reci, din umila mea experenta.
Pregatirea si pescuitul crapului in apa rece intra de multe ori intr-o zona mofturoasa si chiar stiintifica, unde conditiile meteo si comoditatea par sa conteze, mai mult decat placerea de a fi in natura.
Ca vanator am trecut si trec prin faza aceasta de ,,sacrificiu” si pot spune ca am avut ce invata, insa am ajuns sa cred ca,cel mai dificil aspect al pescuitului,in sezonul rece, este la nivel psihic. Confortul casei este cel care ne tine departe de apa pe cei mai multi dintre noi.De si dupa unii ar fi cea mai buna perioada pentru prinderea exemplarelor capitale de crapi. Sigur ca noptilor de vara petrecute in mijlocul naturii nu se mai regasesc acum,iar un crap prins in noiembrie, cu sacrificii infinit mai mari decat in plin sezon,te face sa te simti intr-adevar un pescar de crap, adevarat.
Dar hai sa vedem ,dpmdv,ce trebuie sa nu lipseaca din ,,arsenalul” nostru daca iesim totusi la un pescuit de crap in frig.
Tinuta-atentie nu faceti parade modei -folositi-o ca protectie de anduranta la frig !
Prin urmare, hainele trebuie sa fie groase, fabricate din materiale care izoleaza bine, de preferat impermeabile si respirabile. Magazinele (Ladyk,Vidra,Amazon si Bertici,art de vanatoare) comercializeaza echipamentul ideal (marcile raman la alegerea dvs./pretentii si ,,buzunar)formate dintr-un costum gros din doua piese (jacheta si salopeta), un pulover gros ,care poate fi din polar ,bumbac sau lana. Atentie !...nu veti mentine caldura multumitor, cu un trening din bumbac si indispensabili, de exemplu. Este indicat pentru un confort termic cat mai bun ,straturilor, de la subtire la gros.Bocanci sa fie cu talpa de protectie termica si captusiti cu materiale rezistente(neopren) la umiditate si ger.
V-as sfatui sa acordati o importanta deosebita zonei capului,mainilor si gatului pentru ca pe aici se pierde cea mai multa caldura.Fularul,manusile si caciula captusita vor face partida de pescuit mult mai agreabila. Iar daca totusi nu ,,luati”vreun crap, macar sa va asigurati ca plecati acasa fara sa fi prins vreo raceala.
Unde sunt crapii ?
In general locurile de iernat al crapilor, sunt cele cu apa adanca si fund malos.In consecinta trebuie sa cunoasteti bine topografia baltii. Un substrat malos si o adancime generoasa ofera pestilor o temperatura optima de hibernare de cca 4 grade la nivelul de cca.2 m adancime.La aceasta temperature ciortanii sunt amortiti si reactiie lor sunt aproape nule la nada,in schimb exemplarele mari,au miscari ,cei drept limitate,dar cu o densitate a baltii optime cu peste,sansele sunt mari pentru a avea capturi multumitoare. Trebuie spus ca apa atinge densitatea maxima la 3.96 grade C, deci aceasta este temperatura pe care o va avea intotdeauna la nivelul cel mai de jos si la care crapii mari misca,asa cum spunem mai sus. Sub aceasta temperatura densitatea scade si apa incepe sa se ridice la suprafata unde ingheata.
Ce monturi…
Montura este normal sa fie adaptata, tipului de pescuit practicat si a momelii/gradul de activitate al pestilor si a locului in care pescuim. Datorita frigului si metabolismului la crap /perioada rece, momelile vor fi de mici dimensiuni iar marimea carligelor la fel se reduce si ea..Un carlig mic inteapa mai bine decat acelasi model, dar intr-o varianta mai mare, plus ca o montura cu carlig mic va fi mai usor de absorbit ,decat alta ,cu un carlig nr. 2 ,de ex. Si in consecinta pestii fiind apatici, monturile trebuie sa fie neiertatoare odata ce au fost atinse. Monturile rigide cu fluorocarbon sau cele de pop-up cu balama (Hinged Stiff Rig) sunt preferate cand crapii se hranesc apatic. Daca montura este rigida,la tragere, fortati putin momentul inteparii. Pestele se misca incet si face doar jumatate din treaba, de restul ocupandu-se mecanica specifica socului/viteza de reactie a pescarului si datorat acestui tip de montura. Aceste monturi,suprapuse pe anemia pestilor, au insa dezavantajul unei prezentari(trageri) fizice si acustice moi si lipsite de…adrenalina(adica,nu ,,urla” frana si senzorul).
Ce nade folosim ?
Boiliess-urile de maxim 16mm, porumbul natural si artificial flotant cu buchete de viermusi pe anou.Aceste nade cu profil natural puternic prind oricand, nu doar pe ape reci.Pescuitul la pop-up viu colorat si cu arome puternic volatile (esteri sau etil alcool). Putem discuta despre arome si culori mai prinzatoare in functie de stiinta/experenta fiecarui pescar,dar fara a exclude din ecuatie , temperatura si transparenta apei. In ceea ce ma priveste, reusesc sa prind peste la pop-up,de tip, boaba de porumb, in aproape, fiecare partida de pescuit. Am prins bine pe apa rece la Solar Pineapple, Solar Top Banana, CC Moore Blue Squid, CC Moore NS1 si Nutrabaits Pink Pepper. Lista pop-up-rilor folosite poate continua, dar este destul de greu sa recomand exact ce,pentru ca si pestii, ca pescarii au mofturii,iar firmele de profil scoat pe piata continuu noi si noi variante si tipuri de momeli.
Sfaturi…!
Esential la o partida de pescuit pe timp rece, este si stiinta pescarului de a se proteja. Nu trebuie sa-i lipseasca,haine de schimb(minim necesar, in cazul alunecarii in apa),aragaz,ceai si /sau vin cald,hrana care poate fi incalzita si medicamente care trebuie sa fie nelipsite din trusa unui pescar ,ca;aspirina,paracetamol,algocalmin, antigripale si pansamente,etc.Atentie la alcool!Tuica,votca,coniacul si whisky-ul trebuie consumat ponderat.Alcoolul tare fiind un vasodilatator care face circulatia sanguina mai usoara si implicit, pierderea de caldura a corpului va fi direct proportionala cu cantitatea de alcool ingurgitate.Nici nu vreau sa ma gandesc ce se poate intampla ,daca ne imbatam si adormim sau cadem in apa…
Asa cum spuneam pestii find anemici, nu lasati nici un detaliu la voia intamplarii cand vine vorba de localizare, nada, momeala ,monturi,echipament,hrana,ustensile,etc.
Subiectul ramane deschis baieti si…sigur o sa mai auzim de crapi,pana-n martie.
In rest tot binele din lume si fum din frane !


Sus In jos
 
PESCUITUL LA CRAP IN FRIG
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Pescuit Satu Mare :: Discuţii Generale :: Discuţii Generale-
Mergi direct la: